söndag 12 mars 2017

Havre och grahamsrutor

Fantastiskt gott och enkelt bröd, lättbakat och lättätet. Tar slut bums!

5 dl ljummet vatten
1 dl mandelmjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
9 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning

Smula ner jästen i rumsvarm degvätska. Tillsätt salt och honung och därefter mjöl och havregryn. Arbeta ihop degen. Degen ska vara lös. Strö över 2 msk vetemjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 timme. Sätt på ugnen på 250 grader. 

Tippa ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan låt jäsbubblorna få vara var. Strö över lite mjöl över degen och platta ut med händerna till en stor fyrkant. Strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön över degen. Skär snabbt degen i 5-6 cm långa remsor och skär sedan varje remsa i 3-4 bitar. Fördela brödet på bakplåtspapper eller smorda plåtar. Grädda brödet, en plåt i taget. Grädda den första plåten 20 min och den andra 17 min.

Zucchinisoppa med vita bönor och spiskummin

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 zucchini
2 buljongtärningar
1 liter vatten
1 burk vita bönor
1 dl mandelmjöl
1/2 citron
salt
spiskummin

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olivolja i en gryta. Skär zucchinin i mindre bitar och tillsätt. Låt allt fräsa en stund och tillsätt sedan kryddorna. Tillsätt vatten, buljongtärningar och bönor. Rör om. Tillsätt sedan mandelmjölet medan soppan röres. Låt soppan koka i cirka 10 min. Mixa soppan med mixerstav. Krydda av med salt och peppar och pressa i citronjuice. 

Ugnsrostad brysselkål

Brysselkål är verkligen underskattat. Under min uppväxt gillade jag verkligen inte brysselkål och kunde inte förstå varför det skulle serveras på julbordet. Nu köper jag det så fort jag ser det i mataffären och älskar att hitta nya tillagningssätt. Det här är suveränt gott som tillbehör till kött, fisk eller vegetarisk rätt. 

Cirka 500 gram brysselkål
Olivolja
Flingsalt
2 vitlöksklyftor

Ugn 225 grader. Rensa brysselkålen och dela i halvor. Häll över i en skål och fördela olivolja, salt och pressad vitlök över kålen. Rör om. Fördela brysselkålen i ugnsform och grädda 15-20 min tills kålen rostats och fått fin färg. Servera gärna med rostade solrosfrön.