fredag 24 juli 2015

Mormors blåbärspaj


Jag plockar inte mycket blåbär, men när jag gör det är det enbart för husbehov….för att kunna baka en blåbärspaj eller blåbärskaka. Det här receptet kommer från min mormor och min mamma använder det än. 1-2-3-deg kallar vi det. 

200 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
ca 2 dl blåbär 

Ugn 200 grader. Låt smöret ligga ute för att bli rumsvarmt. Dela i kuber. Tillsätt socker, mjöl och bakpulver och knåda ihop pajdegen till en boll. Smörj en pajform och fördela pajdegen. Strö över blåbären så att det täcker pajdegen och så att det blir ett tjockt lager med blåbär. Grädda i 25 min. Låt pajen svalna något innan den serveras med vaniljsås eller glass. 

Melon- och fetaostsallad



En stor vattenmelon
Ett paket fetaost
Olja och vinäger
Färsk basilika eller citronmeliss

Skär melonen i hälften. Skär med en vass liten kniv längs med det röda melonköttets yttre kant. Skär vertikalt i melonen i ett rutmönster. Ta en sked eller en lilleman och gröp ur någon centimeter ner så att det blir lagom stora bitar av melonen i relation till rutmönstret. Gröp ur hela melonen så att det blir som en tom skål. Mot slutet gröp ur med sked och skär bitarna i mindre bitar på skärbräda. De sista bitarna kan sparas då allt inte ryms i skålen. Skär fetaosten i kuber. Blanda fetaost och melon i en salladsskål och tillsätt olja och vinäger. Häll över salladen i melonskålen och tillsätt färsk basilika på toppen som garnering.

Bärkaka med trädgårdens bär


De första hallonen och svarta vinbären har kommit i trädgården. Jordgubbar och smultron är nästan uppätna. Komponerar en bärkaka av trädgårdens bärskörd en dag i mitten av juli....

100 gram smör
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Bär (ca 1,5 dl svarta vinbär, lite smultron, jordgubbar och 1 dl hallon)
Florsocker

Ugn 175 grader. Smält smöret i kakformen medan ugnen värms upp. Blanda ägg och socker som rörs ihop luftigt. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten. Rör ihop för hand så att det inte blir klumpigt. Tillsätt det smälta smöret som hunnit svalna något. Rör ihop. Bröa kakformen. Häll i kaksmeten i formen och strö över bären. Grädda kakan i ugnen i ca 25 min. Låt kakan svalna något. Sikta över florsocker innan servering. Servera kakan med vaniljkesella eller vaniljvisp om du vill ha ett sötare alternativ.




tisdag 7 juli 2015

Rawfoodbollar med chiafrön

Ett bra och gott mellanmål som går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Jag tycker att fikonen blev lite för dominanta så nästa jag drar ner på fikonen i receptet och ökar på dadlar istället. 

Ca 20 stycken
50 g naturella caschewnötter
50 g torkade fikon
10 färska dadlar
5 aprikoser
citron eller limesaft
1 dl chiafrön

Lägg de torkade fikonen i blöt ca en timme (eller några timmar går bra). Häll av vattnet och klipp ner fikon, aprikoser och dadlar i en matberedare. Tillsätt cashewnötterna och några droppar, ca en halv tesked, av citronsaft. Mixa allt. Rulla till bollar. Häll ut chiafrön på ett fat och rulla bollarna så att de blir täckta av frön.