måndag 13 april 2015

Rostad rotfruktssoppa med fetaost och smörstekta valnötter

Det här är en riktigt matig och mäktig soppa som ska vara tjock i konstistensen… Det är så klart en smaksak men jag gillar den tjock, krämig och med lite textur. Använd rotfrukter efter säsong. Jag föredar morötter och palsternacka enbart då jag inte är så förtjust i kålrot…men det är också en smaksak. Utesluts mängden av någon rotsak så utöka med någon annan...

200 g kålrot 
200 g palsternacka
250 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
färsk timjan
3 msk olivolja
1 dl vitt vin (kan uteslutas och ersättas med buljong)
5 dl grönsaksbuljong
salt och peppar

150 g fin och god fetaost
50 g valnötter
smör 
honung

Ugn 225 grader. Skala och tärna rotfrukterna i mindre bitar och fördela i ugnsplåt. Hacka lök och vitlök och lägg i ugnsplåt. Tillsätt några kvistar timjan och olivolja som ringlas över. Salta och peppra. Blanda väl. Ugnsrosta i ca 20 min. Blanda om efter halva gräddningen. Lägg över alla grönsaker i en stor kastrull och häll på vätskan. Låt koka upp och sjud i ca fem minuter. Mixa soppan slät med mixerstav. Späd med vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Stek valnötterna snabbt i en stekpanna i smör. Ringla över lite honung över nötterna. Servera soppan med smulad fetaost och smörstekta valnötter.