tisdag 20 januari 2015

Choklad och pepparkakssmoothie

När man gör smoothie är det ju bara att slänga i vad som behagas. Den här får en smak av pepparkaka. Önskas mer smak av choklad rekommenderar jag att utesluta nejlikan. Kör ordentligt för att kokosoljan ska fördelas ordentligt. Använd alltid rumsvarm kokosolja och helst en ekologisk.

Till en portion:
1 banan
2 dl soja- eller mandelmjölk
1 msk macapulver alt. kakao
1 krm kanel
1 krm kardemumma
en knivsudd kryddnejlika (ca 1/4-1/5 krm)
1/5 krm malen ingefära
1 msk kokosolja

cacaonibs

Mixa och kör allt i mixer. Garnera med cacaonibs och drick direkt. 

måndag 19 januari 2015

Rödbets, apelsin- och banansmoothie

En färgrik och god frukost eller mellanmålssmoothie…. Ljuvligt god!

1 banan
Saften av två apelsiner
1 stor rödbeta
2 dl vatten

Skala rödbetan och dela i mindre bitar. Tillsätt övriga ingredienser och kör i mixer. Drick och njut!

Sötpotatishalvor med svamp och fetaost

Sötpotatis i ugn smakar och ser nästan ut som morot i ugn. Mina barn gillade det inte alls men jag tycker det var kul att testa för omväxlingsskull. 

Till fyra personer:
Sötpotatis i ugn smakar och ser nästan ut som morot i ugn. Mina barn gillade det inte alls men jag tycker det var kul att testa för omväxlingsskull. 

Till fyra personer:
Två sötpotatis
1 gul lök
ca 12 champinjoner
olivolja
flingsalt
fetost
soltorkad tomat

Ugn 200 grader. Skölj potatisen och dela i halvor. Placera i ugnsfast form och ringla olja över och strö flingsalt över.  Baka potatisen i cirka 50 min i ugn. Skala och hacka lök. Skölj och dela svampen i mindre bitar. Stek lök och svamp i panna. Smaka av med salt. Smula fetaost och dela soltorkad tomat i mindre bitar. Fördela lök och svampblandningen på potatishalvorna och garnera med fetaost och soltorkad tomat. Servera genast. 
Två sötpotatis
1 gul lök
ca 12 champinjoner
olivolja
flingsalt
fetost
soltorkad tomat

Ugn 200 grader. Skölj potatisen och dela i halvor. Placera i ugnsfast form och ringla olja över och strö flingsalt över.  Baka potatisen i cirka 50 min i ugn. Skala och hacka lök. Skölj och dela svampen i mindre bitar. Stek lök och svamp i panna. Smaka av med salt. Smula fetaost och dela soltorkad tomat i mindre bitar. Fördela lök och svampblandningen på potatishalvorna och garnera med fetaost och soltorkad tomat. Servera genast. 


tisdag 6 januari 2015

Grönkålspaj med stiltonost

En smaskig paj med smaksatt med nyttiga och vitaminrik grönkål. Jag har använt Stiltonost men vanlig ädelost går utmärkt. Använd dock en ost med rejäl smak. Pajen kan serveras som här i små bitar som tapas eller till fördrinken. Var då noga med att pajdegen håller ihop. 

Till en stor rund paj (ca 24 cm i diameter):
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kesella

1 gul lök
ca 200 g färsk grönkål
smör
salt 
peppar
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
4 ägg
salt och peppar
150 g Stiltonost

Ugn 200 grader. Hacka smöret till pajdegen i bitar och tryck ihop med mjölet. Tillsätt kesellan och knåda ihop till en jämn deg. Tryck ut i pajform och nagga med gaffel. Låt pajdegen vila svalt i kylen i ca 20 min. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Hacka lök och fräs i smör. Skär grönkålen i mindre bitar och tillsätt i pannan så att den bara svettas något. Krydda med salt och peppar. Lägg grönkålen i pajskalet. Blanda ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor till äggstanningen. Smula över osten över grönkålen och häll över äggstanningen. Grädda i 20-25 min i mitten av ugnen. Låt pajen svalna innan den skärs i mindre serveringsbitar.