måndag 22 december 2014

Fikonmarmelad med lagerblad

Jag älskar dessertostar men äter dem aldrig med kex utan vill helst ha en god marmelad till. Den här marmeladen blir riktigt kryddig, stark och god och passar perfekt till ost. 

Fyra mindre burkar:
500 g torkade fikon
4 dl vatten
2 dl råsocker
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl vitvinsvinäger
2 lagerblad
8 kryddnejlikor
2 citroner (enbart det rivna skalet)

Klipp fikonen i små små bitar och låt koka upp tillsammans med vattnet i kastrull. Låt sjuda i fem minuter. Tillsätt socker, vinäger, kryddor och skalet av de rivna citronerna. Låt marmeladen sjuda i ytterligare en kvart. Låt stå några minuter så att marmeladen sätter sig något. Häll upp i burkar. 

Rawfoodbollar / Dadel- och fröbollar

Varför inte göra lite nyttigare julgodis med dadlar och olika frön/kärnor. Rulla bollarna i hackad flagad mandel, doppa i choklad eller rulla i solroskärnor. Bollarna passar lika bra att göra året om som gott snacks. Perfekt att frysa in och ta när energin tryter.

250 g färska dadlar
1 dl solroskärnor
1,5 dl pumpakärnor
3-4 msk kakao (alt. rå kakao)
3,5 msk kokosolja
2 tsk vaniljpulver

Flagad mandel
Ev. mörk choklad

Kärna ur dadlarna. Mixa dadlarna i mixer. Tillsätt övriga ingredienser lite i taget (annars risk för att allt klumpar ihop sig) och kör till bra konsistens. Rulla bollar i handen och rulla dem sedan i hacka flagad mandel alternativt smält mörk choklad i vattenbad och doppa bollarna. Njut!

lördag 6 december 2014

Saffransbiscotti med pistagenötter

Saffransbiscotti är en av mina favoriter…. Biscotti i alla dess smaker faktiskt. Använd pistagenötter och valnötter som jag gjort eller variera med mandlar och hasselnötter. Ljuvligt gott till glögg eller till en smarrig cappuchino. 

100 g smör
0,5 g saffran
1,5 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl pistagenötter
1/4 dl valnötter

Ugn 175 grader. Smält smöret. Tillsätt saffran och häll sen över i en degbunke för att svalna något. Rör ner sockret och ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt. Hacka nötterna grovt och tillsätt på slutet. Dela degen, som är lite kladdig, i fyra långa rullade längder som placeras på bakplåtsklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 16-17 min. Låt längderna svalna något och skär sen i sneda skorpor. Sänk ugnen till 100 grader. Placera skorporna med snittytan uppåt och låt torka på plåten i ugnen i en timme drygt. Låt ugnen stå öppen på glänt…