onsdag 26 november 2014

Pepparkaksmuffins med lingongrädde

Varför inte variera sig och baka pepparkaksmuffins istället för de traditionella pepparkakorna. En variant är att istället för lingongrädde blanda lite färskost med grönmögelost. 
20-25 muffins
300 g smör
3 dl farinsocker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära 
1 dl lingonsylt

3 dl grädde
Lingonsylt 

Ugn 200 grader. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt äggen och alla torra ingredienser. Blanda smeten väl och rör sist i lingonsylt alternativt rårörda lingon. Placera muffinsformar i muffinsplåt. Grädda muffinsarna i 12-15 min. Låt gärna muffinsarna vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna. Vispa grädden och vänd ner lingonsylt. Lägg på en klick på varje muffins före servering. 

söndag 16 november 2014

Rödbets- och bärsmoothie



Jag har aldrig testat rå rödbeta i smoothie förut men nu ska jag verkligen fortsätta med det. Det blev jätte gott. Jag körde inte blendern speciellt länge och fick lite små små bitar av rödetan, nästa i storlek med hallonkärnorna. Gillar lite struktur och lite tuggmotstånd. 

Till ett stort glas eller två mindre:
En liten rödbeta
4 dl god äppeljuice
1 tsk linfröolja
1 dl frusta svarta vinbär
1 dl frusna hallon

Skala rödbetan och skär i mindre bitar. Tillsätt alla ingredienser och kör i blender. Servera genast. Mums!

fredag 14 november 2014

Citron och apelsinscones

Varför inte variera scones lite. Jag blev inspirerad av scones jag smakade i Trysil och gick på känsla här. Skulle velat ha mer smak av apelsin och citron och ska använda grövre mjöl nästa gång. Tillsätt gärna något annat som nötter eller russin. Passar utmärkt….

100 gram smör
6 dl vetemjöl
3 dl dinkelmjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl kvarg
2 dl vatten
1 citron
1 apelsin

Skär smöret i små kuber. Blanda smör, mjöl, bakpulver och salt väl. Tillsätt kvarg och vatten. Riv skalet av citronen och apelsinen. Dela citronen och tillsätt saften av citronen. Dela apelsinen och tillsätt saften av en halv apelsin. Skär en halv apelsin i små bitar och tillsätt i smeten. Blanda väl, helst med händerna. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Fördela smeten i lagom stora bullar med mjölade händer. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna något och servera med god marmelad.




Tomatsoppa med apelsin

En riktigt god soppa med lite ovanlig kombination med apelsin i. Jag gillar matiga soppor och med apelsinbitar i blir soppan lite tjockare och matigare.

En gul lök
Två burkar krossad tomat
Två deciliter vatten
Två hönsbuljongtärningar
Salt och peppar
Basilika
Oregano
En apelsin

Hacka löken fint och fräs i olivolja tills löken mjuknat. Tillsätt krossad tomat, vatten och buljong. Tillsätt kryddor och låt koka i ca 15 minuter. Riv skalet av en apelsin och hacka apelsinen i små bitar. Tillsätt skal och apelsinbitar mot slutet av kokningen. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor.

söndag 9 november 2014

Avocadosmoothie med sting

Det här är min standarsmoothie på vardagar. Viss variation förekommer dock…. Jag brukar göra på 8-10 dl vatten för att ha under dagen. Gillar att ta med mig i en mindre flaska till jobbet eller ta ett stort glas före eller efter träning. Vattnet kan självklart bytas ut mot mandelmjölk. Ibland har jag i proteinpulver. Smoothien blir ganska tjock och go då. Jag brukar i rätt rikligt med kanel, ca 1/2 - 1 tsk. Gurkmeja och chilipeppar eller cayennepeppar tar jag lite mer sparsamt. Mer gurkmeja än peppar. Testa dig fram. Med peppar blir det lite sting i smoothies. Både peppar och gurkmeja påverkar ämnesomsättningen. 

1 liter vatten
1 tsk linfröolja
1 avokado
2 nävar färsk spenat
2 cm färsk ingefära
kanel
gurkmeja
chilipeppar
1 selleristång
1 äpple
1 liten näve frusna hallon
ca 30 g proteinpulver


Smoothie med dadlar och cacaonibs


Jag gör gröna smoothies till frukost nästan varje morgon. Idag, en härlig och solig höstsöndag, lyxade jag till det med en chokladig och nyttig smoothie med kaffesmak. Jag tillsatte proteinpulver, dels för att det blir fluffigt och gott, dels för att jag vill få i mig mer protein på morgonen.

Till ett glas
En liten näve cashewnötter 
3 färska dadlar
1 msk cacaonibs
1/5 msk kakaopulver
1/5 msk kokosflingor
1/5 msk snabbkaffepulver
1 dl vatten
1,5 dl mandelmjölk
1/4 dl proteinpulver med chokladsmak

Kärna ur dadlarna och tillsätt alla ingredienser i en blender. (I smoothies blir det lite småbitar av nötterna om man inte kör tillräckligt länge och har tillräcklig hastighet på blendern. Jag gillar dock lite tuggmotstånd.) kör tills smoothies blir fluffig och allt har mixats väl. Servera direkt. Dekorera gärna med några kokosflingor eller cacaonibs. 

lördag 8 november 2014

Mangosmoothie med hallon och banan


Helt underbart gott mellanmål… När man använder frusna bär blir smoothien så tjock och go. Älskar det….

Till 2-3 stora glas
En hel mango
En banan
4 dl mandelmjölk
En deciliter frusna hallon
Två clementiner

Skär rent mangon från kärnan och skär i mindre bitar. Häll i alla ingredienser i en blender och blanda väl. Servera smoothien i höga fina glas och dekorera med frusna hallon på toppen. 

tisdag 4 november 2014

Grönkålssallad med dadlar och apelsin

Julen närmar sig och grönkålen dyker upp i våra matbutiker. Grönkål använder jag till varma sallader. Dessutom blir det så gott med en liten knaprig kant på kålen. Variera efter tycke och smak. Jag gillar dock den juliga blandningen av apelsin och dadlar. För att göra den matingare har jag blandat i berlottibönor. 

2 port
Ett halvt grönkålshuvud
En halv burk berlottibönor
8-10 färska dadlar
1/2 apelsin
olivolja
rapsolja
flingsalt

Repa av grönkålsblad från de grova stjälkarna. Fräs grönkålen kort i olivolja och strö över salt. Var försiktig så att kålen inte bränns. Skala och dela apelsinen i små bitar. Kärna ur dadlar och dela i halvor. Blanda grönkålen med avsköljda bönor. Ringla över rapsolja och blanda väl. Blanda sist i dadlar och apelsin. Ät salladen som den är eller servera som tillbehör.