fredag 28 mars 2014

Marockansk apelsindessert

Ljuvligt god och enkel efterrätt efter en marockansk middag, efter en mäktig middag eller faktiskt till jul. 

Apelsiner i mängder…. 6-8 apelsiner till 6-8 personer
Skala apelsinerna och skär bort det vita. 
Skiva dem i tunna skivor. Placer apelsinerna på ett stort fint fat. Strö över kanel. Njut!

Marockansk kyckling taijin

Den här rätten åt vi på semester i Marocko både till lunch och till middag nästan varje dag, men med viss variation. Här har den lagad på kyckling men lamm går lika bra. Det är bara att variera efter tycke och smak och tillsätta vad man vill som exempelvis jordnötter. Här är vanliga russin tillsatta men jag skulle rekommendera gula russin. Rätten tillagas och serveras i taijin, dvs marockansk gryta med lock på gjord av keramik. Jag skulle rekommendera att plocka fram den gamla lergrytan. En annan variant är att göra som beskrivs nedan. 

Mått efter eget huvud…och antalet personer.
Kycklingfilé
Potatis
Palsternacka
Morötter
Kikärtor
Gröna oliver
Russin
Buljongtärning
Marockansk kycklingkrydda
2-3 dl vatten

Cous cous
Marockansk cous couskrydda


Skär potatis, palsternacka och morötter i bitar/smala stavar. Lägg över på ugnsfast form och ugnsstek. Efter ca 15-20 min tillsätt vatten för att grönsakerna ska bli saftiga och mjuka. Parallellt tillred kycklingen i ugnen. Dela kycklingen i bitar. Smula bulongtärning över och tillsätt kycklingkrydda (går att uteslutas). Lägg kycklingen i långpanna och häll över vatten. Tillred kycklingen i ugnen tills den är färdig. Tillred eventuellt allt i samma långpanna. Tillaga couscousen enligt recept och tillsätt buljong alt. couscouskrydda alt. gärna spiskummin. Mot slutet av ugnsstekningen av grönsaker och kyckling tillsätt en burk kikärtor och strö över gröna oliver. Låt dessa blir varma. Ta fram ett stort vackert fat och höll couscousen i botten. Häll sedan över grönsaker varvat med kyckling över. Dekorera gärna med färska örter. 

Marockansk sallad

Efter en helt underbar semester i Marocka med tur till Marrakech och ut till Saharaöknen är jag inspirerad av det marockanska köket. Jag och min kära resekompis bjöd på marockansk middag häromdagen, precis den typ av mat vi fick ungefär varje lunch och middag under resan. Middagen började med en enkel och god marockansk sallad med smak av spiskummin. 

Till förrätt för åtta personer:
1 grön paprika
3 röda spetspaprikor
1 gul lök
2 hela gurkor
5-6 stora mogna tomater
färsk koriander
färsk mynta
olja
vitvinsvinäger
salt, peppar 
spiskummin

Hacka alla grönsaker smått och blanda ihop väl i en skål. Blanda ihop dressing på olja, raps- eller olivolja, ca 1/2 dl-1 dl olja. Tillsätt ca 2 msk vitvinsvinäger, salt och peppar efter smak. Tillsätt spiskummin. Smaka av och rör om. Det ska smaka rejält med spiskummin så tillsätt mer än du tror. Blanda ihop dressingen med salladen och smaka av. Tillsätt mer spiskummin så att salladen verkligen smakar spiskummin. Häll upp salladen på ett stort fint fat. Hacka de färska örterna och tillsätt på toppen.