onsdag 8 januari 2014

Sallad på julens rester med brysselkål, fikon och dadlar

En sallad baserad på julens smaker och rester av julen…

Brysselkål
Dadlar
Fikon
Vita bönor
Rapsolja
Vitvinsvinäger

Rensa brysselkålen och låt koka mjuk. Skär fikon i bitar och skär rent dadlar från kärnor. Blanda vita bönor med dadlar och fikon. Skär den färdigkokta brysselkålen i halvor och blanda i salladen. Blanda ner olja och vinäger. Servera salladen ljummen alternativt kall.

Lax med kanel och mandel

En laxrätt inspirerad av julens smaker….

4 port.
4 laxfiléer alt. 600 g laxfilé
1/2 purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen kanel
1/2 dl flagad mandel

Apelsindressing:
2 dl turkisk yogurt
rivet skal av 1/2 apelsin
honung

Ugn 225 grader. Skär purjolök i skivor och lägg i smord långpanna. Lägg laxen över purjolöken i ugnsform. Strö över kanel och mandel över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Blanda ihop dressingen och söta med honung efter smak. Servera laxen med matvete och grönsallad med apelsinbitar.