tisdag 12 mars 2013

Fikon- och aprikosbollar

Det här receptet var ursprungligen gjort för energibars, men bollar tilltalar mig mer. Vill du göra bars så ta lite mer av ingredienserna för fastare smet. Då rekommenderas att de förvaras i frys för att de ska bli fastare. Jag brukar alltid förvara mina energibollar i frysen och tar fram som fika någon gång ibland....

25 bitar torkad frukt, förslagsvis fikon och aprikoser
2 msk vatten
1 dl havregryn
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
2 msk honung
1 dl russin
1 dl riven kokos
kokos att rulla i 

Lägg frukten i ljummet vatten en stund. Rosta havregryn, sesamfrön och solroskärnor i torr panna. Var försöktig så att det inte bränns. Klipp frukten i mindre bitar. Kör gryn, frön och torkad frukt i mixer så att det blandas väl. (Ta lite i taget beroende på vilken mixer.) Blanda i honung och kör mixern igen. Blanda sist i russin och 1 dl kokos och blanda för hand. Rulla bollar för hand och rulla dem i riven kokos. Förvara svalt alt. i frysen. 

Champinjonsoppa

Åhh vilken super god soppa.... Soppan kan mycket väl mixas slät men jag gillar stora bitar av svamp i soppan. Blir lite matigare då. 

Till 4-5 personer
500 g färska champinjoner
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
5 dl matlagninggrädde
5 dl mjölk
1,5 msk maizenamjöl
smör
salt och rikligt med peppar

Grovhacka champinjonerna. Skala och hacka lök. Fräs lök och champinjoner i smöret i en stor kastrull i 5-6 min. Tillsätt timjan, smula buljongtärningen och tillsätt grädde och mjölk. Koka ca 10 min under lock. Red soppan med maizenamjöl som rörts ut i 2 msk vatten och låt soppan sjuda i 2-3 min. Ev. kan lite av svampen sparas och smörstekas för att toppa soppan vid servering.