måndag 25 februari 2013

Kycklingpaj med oliv och fetaost


Blev så sugen på paj och rotade fram vad som fanns i kylskåpet. Blev en kycklingpaj med soltorkad tomat, oliver och fetaost. En variant hade varit att lägga färsk spenat i botten men det blev det inte i denna variant. 

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
3 msk vatten

Tre kycklingfiléer
6-8 soltorkade tomater
100 g fetaost 
svarta oliver
3 ägg
3 dl mjölk
salt 
peppar

Ugn 200 grader. Använd rumstempererat smör. Blanda i mjöl och vatten och knåda ihop till en bra pajdeg. Tryck ut pajdegen i pajform och nagga. Förgrädda ca 10 min i ugnen. Skär kycklingen i mindre bitar och bryn i stekpanna. Fördela kycklingen i pajskalet. Skär tomaterna i mindre bitar och finfördela fetaosten. Fördela tomat, oliver och fetaost över kycklingen. Blanda ihop äggstanningen och krydda med salt och peppar. Fördela över pajen. Grädda pajen i 30-35 min. Servera med en god sallad. 

Fröknäckebröd

Det finns en mängd olika recept på fröknäckebröd som exempelvis passar glutenintoleranta. Första gången jag testade ett liknande recpet fastnade bakplåtspappret så det var bara att äta papper eller slänga. Det var så gott så en och annan liten pappersbit slank faktiskt ner. Nu använde jag Non-stick ugnsduk istället. Jag kommer nästa gång jag bakar detta tillsätt linfrön (1/2 dl) och sesamfrön (1 dl....tillsätt då 1/2 dl vatten till) också. Det är suveränt gott till ost, till någon god röra eller bara som det är.....

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
flingsalt

Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör i oljan. Tillsätt sist kokande vatten. Lägg ett bakplåtspapper i ugnsplåt och klicka ut smeten. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut smeten. Dra bort det övre pappret och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme i 150 grader. Bryt i bitar och njut. 

söndag 17 februari 2013

Kycklinggratäng med zucchini och tomat

Superenkel och god kycklingrätt.... Tyvärr inte uppskattad av barnen men jag gillade den skarpt. 

6 portioner:
900 kr kycklingfilé
250 gr körsbärstomater
1 zucchini
4 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
100 g riven parmesanost
torkad rosmarin

Blanda  olja, vinäger och vatten. Pressa i vitlök och blanda ner ca 1 tsk rosmarin. Tillsätt den rivna parmesanosten. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i smord ugnsform. Dela tomaterna och zucchinin i mindre bitar och fördela över kycklingen i formen. Fördela oströran över. Grädda i 225 gradig varm ugn i 25-30 min. Servera med ris och sallad. 
900 kr kycklingfilé
250 gr körsbärstomater
1 zucchini
4 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
100 g riven parmesanost
torkad rosmarin

Blanda  olja, vinäger och vatten. Pressa i vitlök och blanda ner ca 1 tsk rosmarin. Tillsätt den rivna parmesanosten. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i smord ugnsform. Dela tomaterna och zucchinin i mindre bitar och fördela över kycklingen i formen. Fördela oströran över. Grädda i 225 gradig varm ugn i 25-30 min. Servera med ris och sallad. 

måndag 4 februari 2013

Hasselnöts och frösnabblimpa

Den här snabblimpan går att variera med frön, nötter, torkade frukt eller med lingonsylt och russin. Här har jag valt att ha i russin och hasselnötter i brödet och solrosfrön som dekoration. 

4 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl naturell yogurt
2 msk sirap
0,5 dl russin
0,5 dl hasselnötter
solrosfrön

Ugn 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och rör ner yogurten. Tillsätt sist russin och hasselnötter. Smöra en avlång form och peta ner smeten i formen. Grädda direkt utan att jäsa. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 

Morotskaka

Det här är det absolut bästa receptet på morotskaka. Det har hängt med mig många, många år och kommer ursprungligen från Wayne's coffeshop. Med fem deciliter rivna morötter i blir kakan enormt saftig och god. Här har dottern garnerat sina födelsedagskaka med grovrivna morötter. Själv brukar jag garnera med valnötter, apelsinskivor eller ätbara kaffebönor. Det är enormt mycket smet, eller rättade sagt den jäser upp mycket, så en extra stor rund form krävs. Receptet räcker bra till att göra kakan i vanlig långpanna och skära i rutor. 

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
2 dl matolja
5 dl fin- eller grovrivna morötter

Glasyr:
1 dl philadelphiaost
1/2 dl florsocker
1 msk mjukt smör
1 msk lime- eller citronjuice

Ugn 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Rör även ner kanel och vaniljsocker. Vispa försiktigt i matoljan och vänd sist ner morötterna. Smöra och böra en rund form (helst större än 24 cm i diameter) och häll i smeten. Grädda kakan i ca 75 min. Låt svalna. Vispa under tiden ihop smeten till glasyren. Bred på glasyren på den avsvalnade kakan och garnera efter smak.