lördag 19 januari 2013

Hasselnöts- och ruccolapesto



Pesto kan man göra av i stort sett vad som helst....bara fantasin som begränsar. Byt exempelvis ut ruccolan mot färsk spenat och illsätt ex. lite färsk basilika. Allt passar...

50 g hasselnötter
50 g sötmandel
en näve ruccola
ca 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
havssalt
1/2-1 dl riven parmesanost

 Skålla och skala mandeln. Rosta hasselnötterna i en torr panna. Hacka nötter och mandel grovt. Hacka vitlök och ruccola. Blanda samman allt i en mixer och tillsätt den rivna osten. Tillsätt salt och lite olivolja i taget. Häll på tll önskad konsistens.  

Lax med pesto på ruccola och hasselnötter


Till 4 pers.
4 laxfiléer
olivolja
1 tsk oregano
havssalt och peppar

Pesto:
50 g hasselnötter
50 g sötmandel
en näve ruccola
ca 1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
havssalt
1/2-1 dl riven parmesanost

Ugn 200 grader. Skålla och skala mandeln. Rosta hasselnötterna i en torr panna. Hacka nötter och mandel grovt. Hacka vitlök och ruccola. Blanda samman allt i en mixer och tillsätt den rivna osten. Tillsätt salt och lite olivolja i taget. Häll på tll önskad konsistens.  

Lägg laxfiléerna i ugsform och ringla över olivolja, oregano, salt och peppar. Stek i ugnen i ca 15 min. Koka under tiden potatis, ris eller blomkålsmos. Pryd laxfiléerna med peston och servera gärna med lite fetaost.