lördag 24 november 2012

Lussebullar med kvarg

Underbart att dra igång årets julbak och saffransdoften som sprider sig i huset......


Det här blev årets lussebullar. Jag föredrar alltid att använda kvarg, kesella, och dra ner på smörmängden. Det blir så saftigt och gott. I receptet står det 30 lussebullar men vi fick nog till närmare 60 stycken på denna sats och ändå blev de lagom stora. 

50 g jäst
150 smör
1 g saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 dl russin
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Smula ner jästen i degbunke. Smält smöret och rör ner saffranen i smöret. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och lös jästen. Tillsätt resten av degvätskan tillsammans med socker, kvarg, salt och ägg. Rör ordentligt. Tillsätt sedan vetemjöl lite i taget. Arbeta degen 5-10 min. Låt degen jäsa ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Dela degen i fyra lika stora delar. Välj sedan att skära varje del i mindre bitar, antal beroende på hur stora lussebullar du vill ha (jag delade i 15 delar). Baka ut degen till lussekatter. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt och täck över med kökshandduk. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa i ca 30 min innan de penslas med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min (för mindre bullar och 10 min för större). Låt bullarna svalna på brödgaller. 


Grön soppa med ruccola och solrosfrön


Jag har upptäckt att det är supergott att lägga i färsk ruccola och strö solrosfrön (helst rostade) i soppa. Kan varmt rekommenderas. Här blev det en god grön soppa med zucchini och gröna ärtor. Släng i vad grönt som helst och njut....

1 gul lök
1 hel zucchini
2-3 dl gröna frusna ärtor
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
en skvätt vitt vin
2,5 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
ruccolasallad
solrosfrön

Skala och hacka löken. Fräs löken i olja i gryta. (Skala ev. zucchinin) Skär zucchinin i kuber och lägg i grytan. Låt fräsa något så att det blir mjukt. Tillsätt vatten, vin och buljong. Låt soppan koka upp och tillsätt gröna ärtor. Låt koka i några minuter. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt creme fraiche och låt koka upp igen och låt koka några minuter till. Smaka av med salt och vitpeppar.  Servera soppan med ruccola och solrosfrön. 

söndag 4 november 2012

Morotssoppa med touch av chili

Vad ska man ha recept till om man inte vrider om dem lite, lägger till och tar bort utifrån eget sinne. Inspirationen var en asiatisk morotssoppa men jag valde att slänga i palsternacka som även fanns hemma. En variant är även att använda kokosmjölk istället för creme fraiche för att få mer asiatisk touch. 

4 portioner
4 stora morötter
1-2 palsternackor
2 dl röda linser
1 burk creme fraiche
1-2 tsk malen koriander
2 vitlöksklyftor
3-4 cm färsk ingefära
1/2 röd chilifrukt
1 msk olja
3-4 dl vatten

Skala och skiva morötter och palsternacka. Koka dem med linserna i ca 3 dl vatten i 10 min. Mixa med mixerstav tillsammans med creme fraiche och ca 1 tsk koriander. Låt koka upp och blanda i ytterligare vatten för att få rätt konsistens (...om du vill ha soppan tjock eller lite tunnare). Fräs finhackad vitlök, riven ingefära och finhackad chili med olja i panna i några minuter. Smaka av soppan och tillsätt ev. mer koriander. Strö över chili och vitlöksripplet över soppan och servera. 

lördag 3 november 2012

Chevre chaud

Kan varmt rekommendera Chevre chaud.... Gud så gott med varm chevreost, honungsrostade valnötter, oliver, soltorkade tomater och körsbärstomater på en salladsbädd med ruccola och färsk spenat tillsammans med parmachips. Testa och njut......