onsdag 24 oktober 2012

Sallad på svamp, brieost och mandlar


Jag har använt torkade trattkantareller som jag lagt i blöt men det går precis lika bra med färsk blandad svamp.

2 portioner
125 g blandad svamp, ex. kantareller
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
50-100 g ruccolasallad
25 g mandlar
tamarin
50 g brieost
olja

Börja med att rosta mandlarna i torr stekpanna tillsammans med tamarin. Rosta tills mandlarna torkat. Låt svalna. Skär svampen i mindre bitar och fräs i panna med hackad vitlök. Lägg upp sallad på fat eller i tallrikar. Skär briosten i mindre bitar och fördela på salladen. Toppa osten med svamp, mandlar och valfri vinägrett.

Kreolsk gryta med kyckling


Det här är en förenklad version av kreolsk gryta gjord på kyckling istället för fläskfilé eller fläskkarré....och utan kabanosskorv. 

4 pers
500-600 g kycklingfilé
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
0,5 tsk mejram
1 msk vetemjöl
1 dl syltlök
1 dl svarta urkärnade oliver
0,5 dl ätticksgurka
2,5 dl matlagningsgrädde
1 st röd paprika

Skär kycklingen i små bitar och bryn i stekpanna. Krydda med salt, peppar och mejram. Strö över mjölet. Rör ner syltlök, oliver och gurka. Slå över grädden och koka under lock i ca 10 min. Blanda ner paprikan som skurits i bitar. Servera med ris och sallad. 

tisdag 16 oktober 2012

Fransk chokladtårta

En ljuvligt god och mäktig chokladtårta.... 

150 g smör
2 dl socker
150 g mörk blockchoklad
4 ägg
1,5 dl vetemjöl

Glasyr:
100 g mörk blockchoklad
2 msk smör
25-30 g vit blockchoklad

Smält chokladen i vattenbad. Rör socker och smör poröst. Tillsätt en äggula i taget. Rör emellan. Spara vitorna! Tillsätt chokladen och mjölet. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem. Häll smeten i smord och bröad (löstagbar) form. Grädda 30-35 min i 175 grader. När ytan börjar spricka är kakan klar. Grädda inte kakan helt utan den ska vara lite kladdig. Låt stå upp och ned på fat tills kakan "sätter sig". Glasera med smält blockchoklad blandad med smör. Gör gärna mönster med gaffel. Hacka vit choklad och strö chokladen i kanten på kakan innan glasyren stelnat. Servera gärna med grädde. 

Kryddig fisksoppa

En enkel och kryddig fisksoppa som dock inte gick hem hos barnen. För mycket lök för barnen men jag gillar den skarpt. Härligt med varm och kryddstark soppa i höstrusket. 

4 portioner
400 g vit fiskfilé
2 laxfiléer
1/2 purjolök
1 liten fänkål
smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk malen spiskummin
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
1,5 dl röda linser
5 dl matlagningsgrädde

Skär fisken i bitar. Strimla purjolöken och fänkålen. Fräs i smör. Rör ner kryddorna, buljongtärningar, vatten och linser. Koka upp och låt koka ca 10 min. Tillsätt grädden och fisken. Koka ytterligare 3-5 min. Smaka av soppan och tillsätt ev. lite salt. Servera genast. 
300 g v

Björnbärssmoothie



En energibomb gjort på oktoberskörd av björnbär i sommarstugan på ostkusten. Helt fantastiskt stora och supergoda björnbär i oktober. Det förvånar....

Dotterns recept:
1 banan
2 dl naturell yogurt
1 tsk kanel
1 stor näve björnbär

Mixa och njut!