torsdag 30 augusti 2012

Kantarell och halloumimacka

Ljuvliga smaker tillsammans....

Stek höstens kantareller och placera på en god bit handgjord knäckebröd som exempelvis pyramidbröd. Stek några skivor av halloumiost. Passar ljuvligt tillsammans. Servera som förrätt eller stek några skivor aubergine och servera med lite sallad till så blir det en god huvudrätt. 

Svartavinbärskaka



En härlig och enkel kaka tillagad i liten långpanna, ca 20 x 30 cm, av trädgårdens sista svarta vinbär. 

Till ca 10 bitar
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1/2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
2 krm salt
250 g svarta vinbär
100 g smör
Pärlsocker

Ugn 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet och vispa smeten. Blanda i kokos, vaniljsocker och salt. Smörj långpannan. Häll i smeten. Strö över rensade vinbär. Hyvla över 100 gra smör och strö över pärlsockret. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 min. Låt kakan svalna före servering. Servera med vaniljvisp eller vaniljglass. 



Ugnsbakad aubergine med parmaskinka och mozarella


Till 2 portioner
1 lite mindre aubergine
mini mozarella
4-5 skivor parmaskinka
salt
olivolja
basamico creme

Ugn 200 grader. Skiva auberginen i centimeterstora skivor. Salta och låt stå ca 30 min. Torka av med hushållspapper. Lägg skivorna på bakplåtsklädd plåt och ringla över olivolja. Baka aubergineskivorna i ugnen i 30 min. Ta ut ur ugnen och toppa skivorna med parmaskinka (uteslut för helt vegetariskt) och skivor av minimozarella. Toppa med flingsalt. Servera sallad till och ringla över balsamico creme. 

Zucchinimarmelad med ingefära och citron




Jag har barndomsminnen från att pappa gjorde zucchini- eller squashmarmelad men jag har aldrig själv gjort det. Dags att testa.... Ingefära har jag använt i varenda sylt och marmelad jag gjort i sommar så det fick självfallet följa med i. Citron kände jag också borde passa....

Två stora zucchini (ca 800 g)
1/2 citron
2-3 msk riven färsk ingefära
400 g syltsocker

Skala zucchinin och skär i små små kuber och lätt i stor kastrull. Riv skalet av en halv citron och krama ur saften. Skala och riv färsk ingefära. Ta den större mängden om du vill ha framträdande smak av ingefäran. Tillsätt citron och ingfära i kastrullen. Koka upp zucchinin och tillsätt syltsockret. Koka ca 10 min så att zucchinin nästa blir genomskinlig. Skumma av marmeladen och häll över i rena burkar. 


Zucchini- och skinkpaj

Åhhh....det är så gott med paj. Här har jag gjort en extra stor sats i en extra stor pajform så att pajen räcker lite längre....

100 g smör
250 g kesella
1 dl dinkelmjöl
4 dl vetemjöl
3 msk vatten
2 krm salt

300 g kassler
1/2 zucchini
1/2 msk olivolja
1 dl riven ost
75 g philadelphia ost
3 ägg
2,5 dl Laga lätt
salt och peppar
en näve ruccolasallad
körsbärstomater
ev. rostade pinjenötter

Nyp ihop ingredienserna till pajskalet. Låt degen vila svalt i kylen i ca 30 min. Tryck ut pajdegen i pajform, 30 cm, och förgrädda skalet i 7 min i 200 grader. Skär kasslern i små kuber. Skala zucchinin och skär i små kuber. Stek zucchinin mjuk i olivolja. Fördela zucchinin och kasslern i pajskalet. Fördela riven ost av kryddig sort om så vill. Klicka ut philadelfia osten. Blanda ihop ägg, laga lätt alt. matlagningsgrädde och krydda. Fördela äggblandningen över pajen. Grädda i ugnen i 30 min. Dekorera pajen före servering med färsk ruccola eller annat kryddgrönt, tomatskivor och ev. lite rostade pinjenötter.

lördag 18 augusti 2012

Ugnsbakad paprika med tomat- och zucchiniröra




En av sommarens vegetariska varianter... Beräkna en till två halvor per person beroende på storlek på paprikan.

Till 4 personer
3-4 paprikor
1 burk krossad tomat
1 gul lök
1 zucchini 
200 g (1 st) halloumiost
salt & peppar
75 g fetaost

Ugn 175 grader. Skala och hacka löken. Bryn löken. Skär zucchinin i små kuber och tillsätt till löken. Tillsätt krossad tomat och låt tomat- och zucchiniröran koka ihåg i ca 10 min. Skär halloumiosten i små kuber och tillsätt i röran när den kokat ihop. Dela paprikorna på längden och gröpa ur. Fyll varje paprikahalva med tomat- och zucchiniröran. Bryt fetaost i bitar och strö över. Grädda i ugn tills paprikan blivit mjuk och osten får lite gyllenbrun färg. 

fredag 10 augusti 2012

Krusbärs- och hallonsylt



En krusbärsbuske har vi i trädgården. Det brukar bli sylt av alla bär, blandat med rabarber eller hallon. I år blev den en krusbärs- och hallonsylt. 

600 g krusbär
400 g hallon
0,5 dl vatten
500 g socker
2 tsk Röd melatin
2 msk socker

Rensa bären och häll i kastrull. Koka upp bären och tillsätt vatten. Tillsätt sockret. Låt koka i 5 min. Ta kastrullen från spisen och tillsätt melatin blandat med 2 msk socker. Koka ytterligare 2 min. Skumma ev. av sylten och häll över i rengjorda burkar. 

Hallon- och rabarbersylt med ingefära




Hallonhäcken kryllar av stora solmogna hallon och det här blev en i mängden av sommarens goda sylter som vi kokat ihop....

1,5 liter hallon
0,5 liter rabarber
1 kg syltsocker
2-3 cm färsk ingefära

Rensa hallonen. Skölj och skär rabarbern i centimeterstora bitar. Koka ihop hallon och rabarber i en stor  gryta. Tillsätt syltsocker och låt koka ca 5 min. Skala ingefäran och riv ner i sylten. Rör om. Skumma av sylten när den kokat färdigt. Häll över i rena burkar. 

Bondens underbara crepes

Vi har våra favoritställen på sommaren som vi bara måste besöka. Det ena är Smultronstället i Söderköping som gör enormt stora och maffiga glassar. Det andra är Bondens i Söderköping som serverar franska crepes, inte bara med sylt och grädde utan med många olika matiga varianter. Jag kan inte låta blir att lägga in lite fina matbilder som inspiration....


Här serveras crepes med rårörda lingon och lök. 


En stor smarrig crepe med halloumi och ugnsrostade grönsaker.... Ljuvligt gott!

Zucchinisoppa med basilika

Nu är zucchinin stor, god och billig i mataffärerna. Det här är en enkel och supergod soppa som passar bra att göra både under sommaren som under murrig höst....

2 zucchini
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk olivolja
8 dl hönsbuljong (vatten + två tärningar)
1 näve basilikablad
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skär zucchinin i kuber. Skala och grovhacka lök och vitlök. Stek zucchini och lök i olivolja tills det börjar mjukna och bli lätt genomskinligt. Tillsätt buljong och vatten (plus ev. en skvätt vitt vin om så önskas). Koka på svag värme i ca 10 min. Tillsätt hälften av basilikan. Häll över allt i en blender alternativt kör med mixerstav i kastrullen. Häll tillbaka i pannan och tillsätt creme fraiche och låt koka upp. Hacka resterande basilika smått. Smaka av med salt och peppar och tillsätt resten av basilikan. 

Nektarin och hallonpaj

Superenkel smulpaj som passar utmärkt till mogna nektariner och sommarens första hallon. Jag valde även att ha med svarta vinbär i pajen för att blanda med lite syrlighet. Passade perfekt. Jag använde en lite större pajform så receptet är till ca 9-10 pers. Dra bort en tredjedel för vanlig pajform, ca 24 cm. 

Till 9-10 pers.
8 nektariner
1,5-2 dl hallon
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 msk vaniljsocker
225 g kallt smör
1,5 msk potatismjöl
1,5 msk socker

Ugn 200 g. Skär smöret i små kuber. Mät upp mjöl, socker, vaniljsocker och blanda ner smöret i en bunke. Finfördela allt. Hjälp till med fingrarna eller kör i matberedare men låt det inte bli en smet, utan behåll smörklumparna. Smörj en stor pajform. Häll över drygt hälften av smuldegen och tryck till med handen så att det blir en slarvig pajbotten (kanter behövs ej). Pudra över potatismjölet över pajbotten. Skär nektariner i klyftor och och fördela över pajbotten. Fördela sedan över hallon (och svartavinbär). Strö över resterande smuldeg och ytterligare socker. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min (30-35 min för 24cm pajform skulle jag tippa).