onsdag 18 juli 2012

Auberginegratäng med lammfärs

Lammfärs och aubergine är verkligen skapta för varandra. Passar så bra ihop. Föredrar verkligen denna rätt framför en vanlig traditonell lasagne. 




Till 4 -5 personer
2 auberginer
500 g lammfärs
1 gul lök
1 vitlök1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tärning köttbuljong
1 burk krossad tomat

100 g fetaost

Ugn 225 grader. Skiva auberginen i centimeterstora  skivor. Sprid ut på skärbräda och strö salt över. Låt stå i 30 min. Finhacka lök och vitlök. Fräs lammfärs och löken i lite olivolja. Tillsätt timjan, rosmarin och 1/2 tsk salt. Tillsätt buljong och krossad tomat. Låt koka 5 min. Smörj en ugnsfast form och lägg en lager lammfärssås i botten. Torka av aubergineskivorna och varva med lammfärssås och fetaost. Avsluta med lammfärssåsen. Grädda i ca 20 min.

Lammfärslasagne


Jag valde att göra två olika rätter på en gång, dvs. till en förpackning lammfärs (500g ), både vanlig lammfärslasagne och en augberginegratäng med lammfärs. Testade mig fram och fick en klar favorit i auberginegratängen, men barnen fördrog lasagnen. Till min lasagne använde jag bara halva detta receptet men har omvandlat det för att räcka till 4 pers. 


500 g lammfärs
1 gul lök
1 vitlök1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tärning köttbuljong
1 burk krossad tomat
1 dl creme fraiche
1,5 dl Milda mat alt. matlagningsgrädde
lasagneplattor

Ugn 225 grader. Finhacka lök och vitlök. Fräs lammfärs och löken i lite olivolja. Tillsätt timjan, rosmarin och 1/2 tsk salt. Tillsätt buljong och krossad tomat. Låt koka 5 min. Smörj en ugnsfast form och lägg en lager lammfärssås i botten. Varva med lasagneplattor och creme fraiche. Avsluta med lammfärssåsen och ringla över milda mat. Grädda i ca 20 min.

Melon och fetaostsallad



En somrig sallad som passar som tillbehör eller som bas för pastasallad. Tillsätt ex. pasta och annat matigt så får du en härlig lunchsallad. Mängden melon är beroende av om du tillsätter annat till salladen eller inte....och självfallet storlek på melon. 


1/2 vattenmelon
2 msk pumpakärnor
2-3 msk olivolja
saft av en halv lime
flingsalt
svartpeppar
färsk hackad basilika
100 g fetaost

Skär vattenmelonen i stora kuber. Skala och skiva löken. Lägg allt i en skål och bryt bitar av fetaosten över salladen. Rör ihop dressingen med olja, lime och kryddor och ringla över. Strö hackad basilika över och slutligen pumpakärnorna (rosta dem om du vill). nmelon
1 rödlök

Svartavinbärsmarmelad (sockerfri)



Plocka trädgårdens bär och frukt och använd grön melatin så får du en sockerfri marmelad som omväxling. 


1 kg svartavinbär
2 dl vatten
1 påse grön Melatin


Rensa svartavinbär. Koka upp bären och tillsätt vatten för att inte bränna bären. Låt bären koka ca 5 min för att bli mjuka. Tillsätt en påse grön Melatin och koka ytterligare 2 min. Rör under tiden. Ta bort marmeladen från plattan och skumma ev av. Häll upp på rena glasburkar. 

Rabarbermuffins med havregryn

Blev inspirerad av ett kakrecept som jag gjorde om till ett muffinsrecept. Receptet passar därför även att göra om till en kaka. 


12 muffins
2 dl havregryn
ca 200 g rabarber
2 msk smör
1 msk flytande honung
2 tsk kanel
2 dl strösocker
3 ägg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Ugn 175 grader. Rosta havregrynen i en torr panna. Skär under tiden rabarbern i centimeterstora bitar. Ta upp havregrynen och fräs rabarbern i stekpannan tillsammans med 2 msk smör. Tillsätt havregryn, houng och kanel. Vispa samman strösocker och ägg i en separat bunke. Smält smör och tillsätt i äggblandningen efter att det svalnat något. Tillsätt mjöl och bakpulver i äggblandningen. Placera muffinsformar i muffinsplåt. Fördela äggsmeten i muffinsformarna (mellan 1/3 till knappt upp till hälften av formarna). Fördela rabarber och havregrynsblandningen över smeten (ganska mycket blandning i förhållande till smet). Grädda muffinsen i mittena av  ugnen i 10-15 min beroende på ugn. Låt svalna före servering.

lördag 14 juli 2012

Bärsmoothie på sojamjölk

Att använda sojamjölk eller rismjölk är något nytt jag börjat med nyligen. Den här smoothien tipsade en kompis mig om. I hennes kokbok kallas den för sexig morgonsmoothie. Med frusna bär och mjölk får smoothien lite karaktär av en milkshake. Jätte gott!


0,2 dl sojamjölk
1 banan
1 näve frusna bär (jordbuggar och svarta vinbär)
1 tsk kanel
1 tsk citronsaft
1 tsk linfröolja


Mixa i alla ingredienser och ät direkt. 

Grön frukostsmoothie

En ljuvligt god smoothie som jag gör nästan varje morgon. Avokadon gör smoothien len och mer energirik. Tillsätt gärna valfria frön och nötter så blir det en mättande frukostsmoothie. När jag gör smoothie gör jag ofta större sats så att det räcker till ett mellanmål senare under dagen. 


0,6 dl vatten
1 avokado
1 banan
1 äpple eller päron
0,5 tsk kanel
1 msk linfröolja eller sesamolja
en skvätt citronsaft
två nävar ruccolasallad eller färsk spenat
ev. en tsk vetegräs


Tillbehör: hasselnötter, solrosfrön, linfrön och pumpafrön


Skär äpplet och bananen i bitar. Kör alla ingredienser i mixer. Häll upp i ett stort glas och toppa med frön och nötter. Njut av en energirik frukost. 


Mandelkakstårta

En härlig mandelkaka gjord på mandelmjöl istället för traditionell tårtbotten. En ljuvlig sommar och födelsedagstårta...


Mandelkaka:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk hett vatten


Ugn 200 g. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten tillsammans med smör och hett vatten. Blanda väl. Klä en rund form med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna och dela mitt i tu till två tårtbottnar. Använd förslagsvis en vaniljkräm mitt i tårtan och dekorera med vispad grädde och jordgubbbar. 

Bärsmoothie - c-vitaminbomb

Jag gör gärna en smoothie varje morgon eller som mellanmål. Gillar att variera dem med nya ingredienser....


2,5 dl rismjölk
1 tsk malen kardemumma
2 tsk färskriven ingefära
ca 200 g frusna jordgubbar eller andra bär
1 banan
1 tsk citronsaft
En näve ruccolasallad


Mixa allt till en len och god smoothie. 

Fetaoströra med soltorkad tomat

God och smaskig röra till grillat eller som tilltugg till crostini.

2-3 dl turkisk yogurt
150 g fetaost
4-6 st soltorkade tomater
3-4 blad basilika
svartpeppar
olivolja


Hacka tomaten och basilikan. Smula ner fetaosten i yogurten och blanda ner tomater och basilika. Smaksätt med peppar och ringla över olivolja. Garnera med basilikablad. 

Marinerade bönor

En bra rätt till en buffé eller gott som tillbehör till grillat. 


4-5 portioner (bufféportioner)
ca 400 g blandade bönor
1/2 liten rödlök
1/2 röd urkärnad och finhackad chili
2 msk hackad persilja
2 msk olivolja
1,5 msk rödvinsvinäger
salt och peppar


Skölj bönorna kallt  och låt rinna av. Blanda bönorna med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt marinera minst 30 min. 

söndag 1 juli 2012

Rabarbersylt med jordgubb och ingefära

Sommarens första skörd av sylt....men absolut inte den sista. Jag älskar att ta hand om trädgårdens frukt och bär och fylla matkällaren med sylt och marmelad till vinterhalvårets mörka månader..... Ljuvligt!


1,5 kg rabarber
0,5 kg jordgubbar
1 kg syltsocker
färsk ingefära


Skiva rabarbern i centimeterstora skivor. Skiva jordgubbarna i bitar. Skala 4-5 centimeter stor bit av ingefäran (beror lite på storlek) och riv med rivjärn. Rör ihop frukten, ingefäran och syltsocker i en stor kastrull. Koka upp tills sylten skummas. Låt koka tills frukten är mjuk, ca 5 min. Ta bort skummet med slev. Låt sylten stå någon minut innan du häller upp i rengjorda glasburkar. Sätt på lock direkt. 

Rabarberpaj med jordgubbar

Min favorit sommarpaj som kan varieras i det oändliga....


Pajbotten:
1 dl socker
4 dl vetemjöl
150 g smält smör
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl socker
1 ägg
2 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
hallon, blåbär, jordgubb, rabarber eller andra bär


Blanda ihop degen till pajbotten och tryck ut i smord pajform. Låt vila. Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker. Vispa tills det blir fluffigt. Blanda i creme fraiche. Skär rabarber i centimeterstora bitar och lägg i  i pajskalet. Häll fyllningen över. Grädda i drygt 30 min i 175 grader. Dekorera med skivor av jordgubbar och servera med vaniljvisp till.   

Ljuvlig ost och timjanpaj med parmaskinka och oliver

Gör en vanlig grundpaj där du blandar i timjan och ev. 1-2 dl riven parmesanost eller västerbottenost. Grädda pajen. När pajen är gräddad lägger du på rullar av parmaskinka och oliver. Avsluta med lättrostade pinjenötter och timjan. 

Ostpaj med salami, brie och persika

Gör en enkel ostpaj efter tycke och smak. Mitt förslag är att blanda i 1-2 dl riven parmesanost i äggstanningen till en vanlig matpaj. Grädda pajen. När pajen är färdiggräddad varva rullar av salamikorv med skivor av brieost och skivor av persika och servera genast. Mums och mycket festligt!

Spanska tapas

Inspirerad från mysigaste krogen på gata mitt i Alicante. Spanska tapas när det är som bäst. Inspireras och hitta på själv. Små ostpajer, piroger, lax, spanska korvar, getost med marmelad. Mumsa utifrån eget behag.....

Salta tamarimandlar

Sugen på liten snacks? Salta och goda mandlar när sötsuget sätter in. Lätt som en plätt och gott som drinktilltugg. 


2 dl mandlar
3/4 dl tamari (glutenfri soja)


Marinera mandlarna i tamari 2-3 timmar (alt. över natten). Rör om då och då. Rosta mandlarna försiktigt i torr panna tills de är torra men fortfarande mjuka. Låt svalna och servera.