torsdag 26 januari 2012

Grekiska tomatplättar


Detta kommer verkligen bli en av mina favoriträtter. Riktigt gott...

Till 2 pers.250 g. körsbärstomater + 50 g
1 liten gul lök
1 msk hackad bladpersilja
1 dl riven parmesanost
1 ägg
1 + 2 msk olivolja
1 tsk salt
½ krm svartpeppar
1 dl vetemjöl

Grovhacka tomaterna. Finhacka löken. Blanda tomat, lök, persilja, ägg, ost, salt, peppar och 1 msk olja. Tillsätt lite mjöl i taget. Klicka smeten till plättar i olja i en het panna. Stek i ca 2-3 min på varje sida. Servera med ruccolasallad, fetaost och en klick creme fraiche, eller gör en god tsatsiki till.

måndag 9 januari 2012

Indisk kycklinggryta med garam masala


Riktigt god och enkel gryta som genast blev barnens favorit.

4 port.
3-4 kycklingfiléer alt. 1 färdiggrillad kyckling
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
ca 50 g färsk ingefära
3 msk smör
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
5 dl turkisk yogurt
1 burk passerade tomater (3 dl)
1 tsk salt

Tillbehör:
Ris
Färse Koriander alt. torkad
Grönsallad

Koka riset. Skär kycklingfiléerna i bitar och stek kycklingen alternativt ta bort skinn och ben från den färdiggrillade kycklingen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv ingefära. Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en gryta. Tillsätt spiskummin och garam masala och låt fräsa ca en minut. Tillsätt passerade tomater och yogurt. Låt puttra ca 10 min. Lägg i kycklingbitarna och låt koka de sista fem minutrarna. Krydda med salt. Servera grytan med ris och grön sallad. Tillsätt gärna koriander.

söndag 8 januari 2012

Lax med ärt- och kokossås


Jag blir väldigt inspirerad av allt grönt nu efter all julmat. Det här är en lite lättare maträtt med en enkel och god lax med en riktigt smarrig och knallgrön sås med lite asiatisk touch. Helt klart värt och testa om man gillar gröna ärtor.

4 port.
250 g frusna gröna ärtor
2 dl kokosmjölk
10 blad färsk mynta
3-4 cm färsk ingefära
1 krm chiliflakes
salt och peppar
saft av en citron
500-600 g laxfiléer

Tillbehör:
1 burk kikärtor
groddar
olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar

Lägg ärtorna i en skål och häll över varmt vatten. Häll av vattnet och mixa med kokosmjölk och mynta. Riv ingefära och blanda ner tillsammans med chiliflakes. Smaka av med salt, peppar och citronsaften. Peppra och salta laxen och stek i olivolja och smör ca 2 min per sida. Blanda kikärtor, groddar, olivolja, vinäger, salt och peppar. Servera laxen, kikärtssalladen med kokt potatis.