lördag 17 september 2011

Zucchinirullader med get- och tomatoströra


För några veckor sedan bläddrade jag i en tidning i ett väntrum och såg ett recept som liknade detta. Har tänkt laga till denna rätt men bara inte hunnit. Minns inte riktigt vilka ingredienser det var och i vilken tidning det var. Det här blev därför ett litet eget ihopplock... Riktigt gott faktiskt som tillbehöver till annan mat även om det inte blev så vackert....

Till 4 personer
En stor zucchini
2 tomater
ca 75 g getost
1 burk ricottaost alt. kesella
riven parmesanost
salt
svartpeppar

Ugn 225 grader. Lägg zucchinin på längden på skärbräda och skär bort några skivor av yttersta lagret med osthyvel. Skiva långa skivor med osthyvel av hela zucchinin. Skär tomaterna i småt bitar och smula getosten. Blanda tomathack, getost och ricottaost i en skål Tillsätt salt och peppar. Lägg en klick av tomat och oströran i änden på varje zucchiniskiva. Rulla ihop. Placera rulladerna i smord ugnsfast form. Ta med fördel inte en stor form så kan rulladerna stå upp brevid varandra. Strö över riven ost och grädda i övre delen av ugnen i ca 15 min.

Ugnsbakad aubergine med tomat och mozzarella


I originalreceptet ska auberginen paneras i majsmjöl, men det skippade jag. Om du vill blanda ut ett ägg och doppa auberginen i och vänd sedan ner dem i majsmjöl (ca 1 dl) innan de steks på varje sida. Istället för tomathack går det lika bra att ta en burk hela tomater som skivas.

Till 2 pers.
400 g aubergine
1 tsk salt
1 msk olivolja
1-2 tsk oregano
2 tomater
125 g mozarellaost

Ugn 225 grader. Skär auberginen i ½ cm tjocka skivor. Salta och låt ligga och dra ur vätska en stund. Lägg sedan skivorna i smord ugnsfast form. Hacka tomaterna och fördela över auberginen. Skär osten i tunna skivor och fördela över. Ringla över olivolja. Strö över oregano. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 min. Servera som egen rätt till en god sallad eller till någon typ av kött eller kyckling. (Inspirerat av Allt om mat)

Getostgratinerade zucchinitorn


Zucchini är en sådan grönsak som jag nästan alltid har hemma. Därför gillar jag när jag hittar lite annorlunda recept att använda denna underskattade grönsak.... Det här passar utmärkt till en köttbit, kyckling eller fisk. Det blir ganska mäktigt så uteslut gärna potatis eller liknande.

Till 4 personer
1 kg zucchini
100 g chevreost
6 marinerade soltorkade tomater
15 urkärnade svarta oliver
1 vitlöksklyfta
1 burk kesella (250 g)
½ dl riven ost (kan uteslutas)
2 msk timjan (helst färska blad)
1 krm svartpeppar

Ugn 225 grader. Skär zucchinin i ca 4 cm breda bitar. Gröp ur dem med sked men spara lite i botten så att fyllningen inte läcker. Förväll zucchinin i lättsaltat vatten ca 3 min. Ta upp och låt rinna av. Ställ zucchinitornen i ugnssäker form. Skär bort kanterna på chevreosten och mosa osten. Hacka tomater och oliver och blanda med osten och kesellan. Skala och pressa vitlök och blanda i med svartpepparn. Fördela fyllningen i zucchinin. Strö ev. riven ost över zucchinin (kan utelsutas) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 min. Garnera med färska timjanblad. (Källa: Allt om mat)

söndag 11 september 2011

Baconinlindade torskspett med kantareller och parmesanströssel


600 g torskfilé
1 paket bacon
kantareller
parmesanost
tillbehör efter smak;
potatis
sallad
creme fraiche

Ugn 225 grader. Tina torskfiléerna men låt dem med fördel vara lätt frusna. Skär i kuber. Dela baconskivorna på hälften. Linda bacon runt varje fiskbit och trä upp på grillspett. Grilla spetten i ugn (alt. på grill) i ca 10 min. Fräs kantareller. Riv parmesanost med potatisskalare. Servera grillspetten med kantareller. Strö över parmesanost. Servera med grönsallad och ev. dressing till.

Päronchutney med fänkål och ingefära


Fortfarande dinglar päronen i trädgården. Här gäller det att hitta på nya sätt att ta vara på all frukt.... Den här chutneyn passar utmärkt till ost.

Till ca 4 dl.
4 päron
1 fänkål (ca 200 g)
4 bitar syltad ingefära
4 msk strösocker
4 msk vitvinsvinäger
6 dl vatten

Kärna ur och tärna päronen. Skär fänkålen i små bitar och finhacka ingefäran. Värm socker och vinäger tills sockret smält. Tillsätt vatten. Lägg i päron, fänkål och ingefära i lagen. Låt småkoka utan lock ca 40 min. Häll chutneyn i rengjorda burkar. Servera gärna till en ostbricka.

söndag 4 september 2011

Pärokaka med kanel och ingefära


Det här blev den nya favoritkaka/pajen. Superenkel och supergod....

4 st päron
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 msk råsocker
100 gram smör
2,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 st ägg
10 valnötter

Ugnen 175 grader. Skala ev. päronen och skär dem i skivor/klyftor. Blanda päron med ingefära, kanel och farin i em smord pajform. Smält smöret. Vispa upp ägget och blanda i de torra ingredienserna och smöret. Fördela smeten över päronen. Hacka valnötterna och strö över kakan. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Servera kakan ljummen med glass eller vaniljvisp.