måndag 25 juli 2011

Rödavinbärsmuffins


En enkel muffins som kan fyllas med vilka bär som helst... Mums!

Till 12 muffins
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smöt
1 3/4 dl socker
2 ägg
1 1/4 dl mjölk
ca 2 dl röda vinbär
Flagad mandel

Ugn 175 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölken. Blanda ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör ihop så att allt blandas. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna med muffinssmeten. Fördela vinbären i muffinsen. Strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna något och njut av nygräddad muffins...

Krusbärssylt


Vi har en buske med mörklila krusbär i trädgården. Jag brukar blanda i krusbären i hallonsylten för att få sylten lite syrlig. I år inte busken så många bär pga att jag beskar den lite tuffare än vanligt. De få bär jag fick fick bli en egen sylt....

250 g krusbär
½-1 dl vatten
drygt 100 g socker
1/4 tsk Melatin

Rensa krusbären. Låt bären koka i vatten i ca 3 min. Blanda i socker och koka i 2 min. Tillsätt därefter Melatinet som du blandar med ytterligare lite socker. Koka 2 min och ta därefter bort ev. skum. Häll upp sylten i rengjord burk.

Hallonsylt med rabarber och ingefära


Det är en fröjd att få skörda alla bär i trädgården. Synd bara att barnen inte gillar att plocka. Ska det bli sylt till vinterns pannkakor får de allt vara med och plocka....

1 kg hallon
1-2 dl vatten
500 g strösocker
1 tsk Melatin
ca 3 cm ingefära
Några stjälkar rabarber

Rensa hallon och rabarber. Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Låt hallon och rabarber koka ihop tillsammans med vatten ca 5 min. Skala ingefäran och riv. Tillsätt i sylten. Tillsätt socker under omrörning och koka i 2 min. Blanda ut melatin med lite socker och rör i sylten. Låt koka i 2 min. Ta bort skum och låt sylten svalna några minuter. Häll upp i rengjorda burkar. Mums!

onsdag 6 juli 2011

Jordgubbssylt

Årets skörd av jordgubbssylt blev ett härligt projekt efter snoppande av 20 liter jordgubbar. Jag gjorde fyrdubbel sats och stycfrös jordgubbar för att spara till smaskiga smoothies i vinter.



Sylt på 1 kg frukt:
1 kg jordgubbar
1 tsk melatin
500 g socker

Snoppa jordbuggar och skär stora bär i skivor/bitar. Koka bären mjukt i lite vatten i ca 5 min. Tillsätt sockret under omrörning och låt koka i ytterligare 2 min. Blanda ut melatin med lite extra socker och tillsätt under omrörning. Låt koka ca 2 min. Ta av syltern från värmen och skumma av. Häll upp i rengjorda burkar och sätt på lock med det samma.