lördag 18 december 2010

Pepparkaksrutor med nöttosca


Den här kakan ska enligt recpetet tillagas i långsmal form, typ sockerkaksform. Jag valde dock att göra den i en liten långpanna och öka mängden nöttosca för att det skulle räcka. Jag tyckte det var en bra idé att skära i rutor och kunna frysa in.... Det blev 24 rutor istället för en kaka med 10-12 bitar.

Till 24 bitar:
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald karemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl creme fraiche

Nöttosca:
1,5 dl hasselnötter
1,5 dl mandel
1,5 dl pumpakärnor
100 g smör
2 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk
½ dl socker
½ dl mörk sirap

Ugn 175 g.Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägget. Blanda ner ägg, mjölk, creme fraiche i de torra ingrediensena. Rör ner smöret. Häll smeten i väl smord och bröad liten långpanna. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Prova med en sticka. Låt svalna. Nöttosca: Rosta nötter, mandel och kärnor i torr panna. Smält smöret i kastrull. Blanda mjölk och mjöl och rör ner i smöret. Blanda i socker och sirap. Sjud blandningen under omrörning tills det tjocknar. Rör ner nötterna. Klicka toscasmeten över kakan. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Låt kakan svalna innan den skärs upp och tas upp ur formen.

Vörtbröd


4 vörtbröd:100 g margarin
2 flaskor porteröl
vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal
2-3 dl russin
17-18 dl rågsikt

Smält margarinet i kastrull. Blanda porteröl och vatten så att det blir 1 liter vätska. Värm till 37 grader. Dela jästen i degbunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt all degvätska, salt, sirap, kryddor och rssin och nästan allt av mjölet. Arbeta ihop till smidig deg först i bunken och sedan på mjölat bakbord. Låt jäsa under bakduk i 45-60 min. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma till släta längder och lägg på smord långpanna. Pensla insidorna med smält smör så att de inte klibbar ihop. Jäs 20-30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader. Minska samtidigt ugnen till 200 grader. Grädda ca 40 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Apelsin- och morotssoppa


En vintrig och lite julig soppa. Första gången gjorde jag den enligt recept. Andra gången kokade jag röda linser och hade i. En variant är även att mixa i några deciliter röda linser i soppan så blir den lite mäktigare. Jag föredrar själv soppan med linser i.

1 gul lök
1 msk olja
6 morötter
2 potatisar
½ röd chilifrukt
1 liter vatten
1 buljongtärning
1 apelsin

Hacka och fräs löken i olja. Skala och skär morötter och potatis i mindre bitar. Kärna ur och finhacka chilin (chilin kan uteslutas). Lägg allt i kastrull tillsammans med vatten och buljongtärning. Låt soppan koka tills potatis och morötter mjuknat. Mixa soppan slät. Rör i finrivet skal och saft av en apelsin. Värm soppan.

måndag 13 december 2010

Aniskryddat frukt- och nötbröd


Satt och gottade mig i Alltomat's Julspecial 2010 och hittade detta smarriga brödrecept. Så enkelt utan jäst. En kladdig och enkel deg som rörs ihop precis som traditionella filmjölksbröd. Smaskigt!

Till 2 bröd:100 g torkade aprikoser
1 l naturell yogurt
1½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 msk mald anis
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
2 dl hasselnötter

Ugn 200 grader. Hacka aprikoserna. Blanda yogurt, salt, bikarbonat, sirap och anis. Tillsätt allt mjöl, aprikoser, solrosfrön och hasselnötter. Blanda väl. Fördela i 2 smorda 1½ liters brödformar och pudra över lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Känn med sticka om brödet är genomgräddat. Låt vila i form ca 5 min innan bröden stjälps upp och får vila och svalna på galler.

fredag 10 december 2010

Hasselnötsnougat


Suveränt gott julgodis och superenkelt julgodis från Alltommat...Påminner om wienernougat som jag brukar göra varje jul. Det här är ett lika gott alternativ om inte lite bättre pga. knaprigheten. Ett måste på julgodisbordet!

Till ca 30 bitar:
100 g hasselnötter
250 g nougat
150 g + 100 g mörk choklad (70%)

Klipp till en bit bakplåtspapper till en sockerkaksform, storlek 10x22 cm. Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Lägg nötterna i kökshandduk och knid av skalet. Skär nougat och 150 g av chokladen i bitar. Smält i vattenbad. Vänd ner hasselnötterna och rör om. Häll upp smeten i formen och åt stelna ca 12 timmar. Hacka 100 g choklad och smält i vattenbad. Bred chokladen över nougaten och låt stelna. Skär nougaten i bitar med vass kniv.

måndag 6 december 2010

Julbulgur


Efter att ha inköpt en stor knippe med grönkål har jag letat grönkålsrecept. Blev så glad när jag hittade detta i Allt om Mat. Dessutom var det så suveränt gott. Dressingen är en höjdare som jag garanterat kommer att använda igen och blanda i bulgur eller quinoa. Med den kryddiga dressingen, dadlar och grönkål blev det en riktigt julig rätt. (I receptet står det att detta är till 12 personer…men jag skulle snarare tippa på 6 personer). Jag tog dessutom bara hälften av grönkålen för 400 g blev alldeles för mycket.

2 dl bulgur (el quinoa)
1 rödlök
2 morötter
1 palsternacka
1 röd paprika
200 g grönkål
75 g marinerade soltorkade tomater
1 dl torkade dadlar (el. fikon)
2 msk rapsolja
1 msk smör
2 krm salt

Dressing:
3 msk chilisås
1 msk honung
2½ msk rödvinsvinäger
½ tsk spiskummin
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk sambal oelek
1 tsk färsk riven ingefära
1 dl rapsolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Koka bulgur i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och rör ihop med den ljumma bulguren. Skala och strimla rödlök, morötter och palsternacka. Kärna ur och strimla paprikan. Strimla grönkål (skär bort de grova stjälkarna), soltorkad tomat och torkad frukt. Fräs lök, morötter och palsternacka i 3-4 min. Tillsätt smör, paprika, grönkål, tomater och frukt och fräs ytterligare 3 min. Krydda med salt. Blanda till sist ner bulguren.