tisdag 30 november 2010

Lax med kanel och mandel


En lite juligt laxrecept. Riktigt gott...

4 portioner
600 g laxfilé
1 purjolök
3 msk rapsolja
vitlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 dl flagad mandel

Ugn 225 grader. Skär purjolöken i skivor. Lägg i ungsform alt. långpanna och lägg laxen ovanpå. Häll över rapsolja (alt. smör) och salta och pepppra. Strö kanel och flagad mandel över laxen. Stek mitt i ugnen i 20 min.

Gott att servera till är klyftpotatis, sallad, apelsinbitar och en en apelinsdressing. Apelsindressing: Ta 2 dl matlagningsyogurt och blanda med rivet skal av en halv apelsin, 2 tsk flytande honung och 2 krm salt. (Källa: arla.se)

måndag 29 november 2010

Marinerade bönor


Till den här bönsalladen går det att använda vilka bönor som helst. Sojabönor, stora vita bönor, kidneybönor, kikärtor eller vad som behagas.

ca 450 g bönor, sköljda och avrunna
½ dl balsamvinäger
1 krossad vitöksklyfta
½ dl färska hackade örter
½ dl olivolja

Marinera bönorna i vinäger, vitlök, örter och olivolja. Låt stå i 30 min före servering.

Grönkålspesto


I vårt kvarter ligger Potatishuset som har sålt frukt och grönt i 47 år. Varje år vid juletid säljer de grönkål som ligger ute i kylan. I år blev jag inspirerad och har för första gången köpt grönkål. Har faktiskt aldrig testat det tidigare. Det här är en pesto jag hittat receptet till i tidningen Hälsa. Grönkålspeston rekommenderas till ugnsbakade rotfrukter. Jag tyckte det passade utmärkt till dagens lax. (Jag hade ingen västerbotten hemma så jag tog hälften vanlig prästost och hälften parmesanost.)

100 g förvälld grönkål, färs el. fryst
½ dl sötmandel
1 vitlöksklyfta
30 g västerbottenost, finriven
½ dl rapsolja
Några nypor salt
Nymalen svartpeppar

Mixa grönkål, mandel och vitlök till pesto. Blanda i finriven ost och oljan i tunn stråle medan mixern går. Blanda ev. i lite vatten om peston blir för tjockflytande. Krydda.

fredag 26 november 2010

Fiskfilé med parmesan


Fiskfilé och parmesanost... En lyckad smakkombination. Jag valde att servera olika grönsaker till och skippade potatisen. Pressad potatis kan jag tänka mig passar perfekt till.

4 pers
600-700 g fiskfile, rödspätta eller hälleflundra
1½ dl vetemjö1
50 g smör
1 msk olivolja
1½ dl fiskbuljong (av tärning el fond)
3 msk marsalavin
1 msk finhackad persilja
1 msk finskuren gräslök
2 msk färskriven parmesanost
salt och peppar

Salta och peppra fiskfiléerna på båda sidor och vänd dem i mjöl. Hetta upp smör och olivolja i en stor stekpanna. Lägg i fisken och stek den hastigt på båda sidor för att få lite färg. Tillsätt buljong, vin, persilja och gräslök (det gröna kan uteslutas) och låt puttra på svag värme i 2-3 min. Flytta pannan från värmen, strö parmesan på fiskfilén och lägg på ett lock. Låt stå 2-3 min. Fiskfiléerna ångas då färdigt i skyn och osten smälter. Servera gärna pressad potatis till. Servera genast.

söndag 21 november 2010

Saffransmuffins med kesella


Mycket saftiga muffins tack vare kesellan. En variant är att ha korinter i dessa muffins.

Till ca 16 st.
4 ägg
3 dl socker
1 paket saffran
(1 påse, 75 g korinter)
3,5 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
1 burk, 250 g Kesella
0,5 dl rapsolja eller 50 g smält smör

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt saffran, ev. korinter, salt och mjölet blandat med bakpulver. Rör i kesella och olja eller smör. Häll smeten i smorda muffinsplåtar eller stora muffinsformar. Fyll formarna till 2/3 ungefär. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Garnera gärna muffinsen med siktat florsocker över.

Jamie's fruity flapjack (energibar)


Det här är Jamie Olivers recept på energibar. Jag tyckte det var supergott när jag åt det första gången på ett hotell som bjöd på eneribars och recept. Ville testa att göra samma sak hemma. Möjligen skulle jag ha mixat allt i en mixer för att få mindre bitar. Jag gillar dock tuggmotstånd. Jag tog mindre havregryn än i receptet och tyckte det blev bra ändå (har justerat i recepet). Sen glömde jag ha i kryddor, ex. kanel och ingefära. Det blev gott ändå. Jag brukar förvara energibar i frysen men det går lika bra i burk med tätt lock.

200 g smör
4 tsk syrap el. flytande honung
200 g brunt socker
100-150 g havregryn
150 g mixad torkad frukt, nötter, frön och kryddor som ex. kanel, ingefära och muskot

Ugn 150 grader. Smält smör, sirap el honung i en gryta på medelvärme. Rör tills smöret smält och allt bubblar och fått en lite knäckig karaktär. Under tiden hacka nötter, frön och torkad frukt så att allt får lika storlek. Tag kastrullen från värmen och häll i havregryn, nötter och frukt. Mixa ordentligt och häll/tryck ut i en avlång sockerkaksform (lägg gärna i bakplåtspapper i botten) alt. form 20x30 cm). Grädda i ugn i 40-45 min till gyllenbrun färg. Låt svalna i 15 min innan du lossar 'kakan' från formen. Skär i rutor eller avlånga energibars.

söndag 14 november 2010

Italiensk lax


Supersmidig maträtt och väldigt, väldigt gott. Passar lika bra till vardag som till fest...

4 pers.
4 laxfiléer
8 potatisar (ca 600 g)
6 st soltorkade tomater i olja
½ msk + 1 msk olja
1,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 st vitlöksklyfta
½-1 dl grovriven lagrad ost, ex. parmensan
100 g ruccolasallad

Ugn 225 grader. Skölj och skär potatisen i bitar. Lägg på ett stort ugnsfat alt. liten ugnsplåt. Häll över ½ msk olja och blanda runt. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Skär laxen i kuber. Ta ut potatisen och lägg laxen på samma fat. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare ca 10 min. Grovhacka tomaterna och blanda med 1 msk olja och pressad vitlök. Häll tomatoljan över lax och potatis. Strö över osten och lite av ruccolasalladen. Servera resten av ruccolan till.

Kålrabbigratäng med räkor


Det här är något helt nytt för mig...kålrabbi. Har jag aldrig tillagat förut och möjligen inte ens ätit. Det blev dock riktigt gott och ett bra alternativ till en gratäng på potatis. Den här blev ganska stark men det var för att jag inte har något mått på kryddorna...så var lite försiktig med cayennepepparn. Ett alternativ är att servera bulgur eller ris som kokats i 1 buljongtärning till.

1 kg kålrabbi
3 paprikor i olika färg
1 purjolök
3 dl matlagningsgrädde
½ kg skalade räkor el. efter behag
Cayennepeppar
Curry
Salt

Skala kålrabbin med potatisskalare och skiva. Koka i lättsaltat vatten i 20 min. Fräs purjolök och hackad/skivad paprika i smör och rapsolja. Tillsätt kryddor och grädden. Häll bort vattnet och lägg kålrabbin i en smord ugnsform. Lägg i räkorna och fördela paprika och purjolöksröran över. Grädda i 225 grader i ca 15 min.

måndag 8 november 2010

Kryddig linssoppa


En riktigt mättande soppa som värmer i höstmörkret... Jag valde att lägga till lite blomkål som fanns i kylskåpet. Tillsätt det som du är sugen på helt enkelt...

4 portioner
1 gul lök
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
olivolja
1 dl bulgur
1½ liter vatten
2 grönsaksbuljngtärningar
2 dl röda linser
2 morötter
1 liten squash
1 msk pressad citron
Salt och peppar

Skala och skiva lök. Fräs lök och kryddor i gryta. Tillsätt bulgur, vatten och buljongtärning och låt koka i ca 10 min på svag värme. Skala morötter och dela dem och squashen i bitar. Tillsätt grönsakerna och linserna och låt koka i 2-3 min. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera gärna med en klick matlagningsyogurt.

Tomat- och mangosoppa


Höstsoppornas högtid är nu... Här är en ny härlig variant.

4 portioner.
3 salladslökar
400 g passerad tomat
225 g mango i bitar (frusen)
½ tsk hackad chili
1 l grönsaksbuljong
2 msk honung

Skiva lök. Lägg lök, tomater, mango och chili i en kastrull. Tillsätt buljong och sjud under lock i 5 min. Rör ner houng. Mixa till slät soppa om du vill. Jag valde att inte gjorde det för att behålla mangobiarna och få lite tuggmotstånd.