söndag 26 september 2010

Buffé med kallskuret och quinoasallad mm.

Det svåraste som finns är att beräkna antal portioner till ett buffébord, därför ger jag mig inte på att ange till vilket antal personer recepten räcker till. Till den här buffén gjorde jag en stor pastasallad, quinoasallad, alscacebrödet, kuvertbröd, kallskuret, lax, kall sås och grönsallad. Det är bara att välja och vraka efter behov och smak.


Quinoasallad
1 förp. röd quinoa
1 förp. vit quinoa
1 förp. solrosskott
2 förp. fetaost
1 knippe salladslök
1 förp. sugarsnaps
2 förp. körsbärstomater
rapsolja
salt och peppar

Koka vit och/eller röd quinoa efter anvisningar på förpackning. Låt quinoan svalna. Skär körsbärstomaterna i halvor och blanda i. Skär salladslöken i smala bitar och fetaosten i små kuber. Rensa sugarsnapsen och skär i halvor. Blanda i alla grönsaker i quinoan och blanda försiktigt. Blanda i olja så att quinoan inte klibbar ihop. Krydda efter behov.




Kallskuret
Rostbiff
Salami
God skivad skinak från köttdisken
2 hela Fläskfilé

Gör en kryddblandning av svartpeppar, rosépeppar, salt, vitlök och rivet citronskal. Blanda i mortel. Smeta in fläskfilén. Bryn sedan fläskfilén i stekpanna. Ungstek filén i 150 grader med stektermometer till 70 grader. Det tar ca 1 timme. Låt köttet svalna någon timme. Täck sedan varje filébit med folie och låt vila. Före servering skär i tunna skivor.

lördag 18 september 2010

Alsacebröd


Det här brödet är suveränt på buffébordet. Variera efter tycke och smak.

Till en form, ca 25 com lång:
3 dl vetemjöl
½ påse torrjäst
3 ägg
1 dl mjölk
1 dryg dl olivolja
ca 1 tsk salt
50 g riven ost (emmenthal alt. herrgård el. likn.)

Blanda mjöl och jäst. Tillsätt ägg, salt och oljan, därefter mjölken. Rör degen så att allt löser ut sig. Tillsätt den rivna osten. Därefter tillsätt de andra ingredienserna. Välj mellan exempel nedan. Häll sedan i väl smord (olja eller smör) form och grädda i ugn i 175-180 grader ca 35-40 min.

100 g riven stark ost + 150 g småbitar av kokt skinka eller
200 g fetaost + en handfull hackade örter som basilika, persilja, dragon mm eller
200 g fetaost + soltorkade tomater + persilja + oliver eller
150 g Roquefortost i bitar + 50 g hackade valnötter + eventuellt päron i bitar
Använd gärna svarta eller gröna oliver i de flesta alternativen men skär dem mitt itu.

Chokladsnittar


Till ca: 60-65st

200 gram margarin
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
4 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg

Garnering:
1 vispat ägg och pärlsocker

Ugn ca 175 grader
Blanda de torra ingredienserna. Tärna margarinet och rör samman med de torra ingredienserna. Tillsätt sirapen och sedan ägget. Knåda ihop till en deg. Dela degen i fem delar och rulla upp till längder. Platta till dem lite med fingrarna och pensla sedan med det uppvispade ägget och strö över pärlsockret.Grädda i ugnen i ca 10-13 minuter.
Skär i fina delar innan den svalnat för mycket, låt svalna på galler.

Knäckiga kolasnittar


Till 25 kakor:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Ugn 175 grader.
Vispa smör, strösocker och sirap krämigt i en matberedare. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten. Dela degen och rulla ut till två längder. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel. Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.


Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

tisdag 14 september 2010

Picknick bröd med soltorkad tomat


Receptet är bara för 6 stycken ganska stora picknick bröd. Jag brukar göra halv sats eller fyra gånger så stor sats på en gång. Brukar även variera med eller utan soltorkad tomat i. Variera mackorna med olika fyllningar som mozarella, parmaskinka eller brieost och rökt kalkon, eller ädelost och tomater, eller salami, brieost och rosésallad.

Till 6 stycken picknick bröd/bullar:
4 st tomater, marinerade soltorkade
0,25 st jäst, (12 g)
2 dl vatten
0,5 dl solroskärnor
2 tsk salt
2 dl dinkelmjöl
5 dl vetemjöl

Hacka tomaterna grovt. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet på jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, hackade tomater, solroskärnor, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande mjöl. Dela degen i 6 bitar. Kavla ut varje degbit till en avlång platta, ca 4 x 12 cm. Lägg degplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med gaffel och låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 10–12 min. Låt bröden kallna på galler utan bakduk.

måndag 13 september 2010

Fudge brownies


Till den här gjorde jag ingen glasyr utan smälte bara riktigt god mörk choklad och bredde ut på kakan när den svalnat något. En variant är att skära i rutor och placera ut en hel valnöt på varje ruta.

Till ca 16 st:
100 g mörk choklad,hackad
125 g smör,rumstempererat
3 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
100 g pekannötter, valnötter, hasselnötter eller paranötter

Glasyr:
100-125 g mörk blockchoklad (minst 55%)

Ugn:175 grader
Smält chokladen i en skål i mikron eller över vattenbad i en kastrull på spisen.
Vispa smöret mjukt och tillsätt socker och vaniljextrakt. Vispa poröst. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och kakao i en skål.Sikta ner blandningen i smeten. Rör sedan ner den smälta chokladen och nötterna. Lägg ett bakplåtspapper i en liten form, ca 18x30 cm. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, 30-35 minuter. Låt kakan svalna i formen. Smält blockchoklad i micron eller i vattenbad. Pensla ett tunt lager på kakan. Låt stelna något. Skär kakan i ca 16 bitar när den har svalnat.