onsdag 21 oktober 2009

Jordärtskockssoppa med palsternacka och rostad vitlök


Dagens middagssoppa. Riktigt smakfull och krämig... Idag valde jag att ta en något mindre mängd jordärtskocka och lite mer palsternacka.

4 portioner
0,5 kg jordärtskocka
2 st palsternackor
2 st schalottenlök
6 vitlöksklyftor
7 dl vatten
3 dl Laga lätt
olja till stekning

Skala och skär jordärtskockor och palsternackor i småbitar. Skiva schalottenlök. Skiva vitlöken grovt och bryn den gyllenbrun i olja. Tillsätt schalottenlök, jordärtskocka och palsternacka och låt fräsa i några minuter. Tillsätt vatten och koka ca 15 min. Tillsätt sedan Laga lätt alt. creme fraiche och mixa den slät med mixerstav. Smaksätt med salt och peppar. Toppa gärna soppan med brötkrutonger el. crosstini som bryts i bitar.

måndag 19 oktober 2009

Het tomatsoppa


Dagens lunch idag åts på närmaste lunchkrog som serverar riktig svensk husmanskost. Jag blev överlycklig när jag fann denna soppa. Himmelskt god så jag var tvungen att fråga om det var hemligt recept. Kocken kom ut och berättade att det så klart inte fanns något recept, men berättade ändå vilka ingredisenser hon använt...vilket inte var så svårt att gissa.

Soppa till 2-3 personer:
Två burkar krossad tomat
1 gul lök
1 vitlök
2 msk torkad basilika
2 msk torkad oregano
1 dl vitt vin alt. matlagningsvin
½-1 dl matlagningsgrädde
en skvätt socker, typ ½-1 tsk
salt
rikligt med svartpeppar

Skala och hacka löken. Fräs i olja tills de mjuknar. Häll på alla ingredienser och låt puttra i 15-20 minuter. Smaka gärna av under tiden och tillsätt kryddor efter behag. Den långa koktiden behövs för att löken ska bli riktigt mjuk. Mixa med mixerstav. Smaka av och tillsätt eventuellt mer svartpeppar på slutet så att du får lite sting på soppan. Soppan ska vara tjock i konsistensen och riktigt kryddig och stark. Häll upp och garnera med basilika.

söndag 18 oktober 2009

Snabb och enkel cheescake


Ett riktigt lyckokast som överraskade familjen som avslutning på söndagmiddagen. Den här cheescaken kan lätt varieras efter tycke och smak och efter säsong. Ikväll blandade jag i äpplen och det blev riktigt gott.

Till 4 personer:
1 äpple
smör och kanel till stekning
2 dl crème fraiche
2 dl philadelphiaost alt. kesella
3 tsk vaniljsocker
1-2 msk limesaft
alt. rivet skal av en lime
8 st digestivekex
kardemumma

Skär äpplet i klyftor. Smörstek äppelbitarna och strö över lite kanel. Vispa ihop crème fraichen och färskosten. Smaksätt med socker och lime. Krossa kexen och fördela i glas. Varva kex och limecremen i glas. Fördela äppelklyftorna och strö över lite karedmumma.

Choklad- och pumpakärnskaka


Himmelskt gott för den som gillar choklad och nötter. Sånt här älskar jag....

Till 16 bitar:
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
125 g + 100 g mörk choklad (70%)
100 g rumstempererat smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
½ dl pumpakärnor

Ugn 175 grader. Rosta hasselnötterna i torr panna. Gnugga av skalet i handduk. Hacka hasselnötter och valnötter. Smält 125 g choklad över vattenbad alt. i mikron. Vispa ihop smör och socker. Tillsätt ägg och den smälta chokladen. Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Sikta ner blandningen i smeten. Hacka 100 g choklad och vänd ned tillsammans med nötter och pumpakärnor. Spara lite choklad, nötter och pumpakärnor till garnering. Klä en fyrkantig form (24x24 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och strö över garneringen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt svalna och skär upp i bitar. Servera med en klick grädde, till en god espresso eller ett glas portvin.

Små rabarberpajer på grillen eller i ugn

Superenkelt och gott recept från i somras. Lätt att förbereda och ta med ut på picknick med grill alternativt bara att stoppa i ugn.

Till 4 personer:
4 ark grillfolie
4 ark bakplåtspapper
400 gr rabarber
½ dl råsocker

Smuldeg
75 g smör
2 dl vetemjöl
1½ dl havregryn
½ dl råsocker

Lägg bakplåtspapper i varje folieark. Skär rabarbern i småbitar och blanda med sockret. Fördela i arken. Blanda ingredienser till smuldegen och fördela över rabarbern. Vik ihop paketen ganska luftigt. Grilla ca 15-20 min. Glöden får inte vara för het. Det kan lätt brännas i botten. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Kronärtskockspizza med rostade hasselnötter



Riktigt lättlagad pizza på lite annorlunda sätt..





Till 4 portioner

4 Tortillabröd
1 burk kronärtskockshjärtan
Rökt skinka
100 g riven ost
2 msk hasselnötter
½ tsk torkad basilika
Några blad färsk basilika
Tomatsås:
1 burk krossad tomat
1 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt och peppar

Ugn 250 grader. Blanda tomatsås och fördela på tortillabröden. Dela kronärtskockshjärtan och fördela på pizzabottnarna. Fördela skinka och ost på pizzan. Grädda i 10-12 min. Rosta nötterna i torr stekpanna. Låt svalna och gnugga bort skalet i en handduk. Hacka nötterna grovt och strö över den färdiga pizzan tillsammans med torkad basilka. Garnera med fäsk basilika.


Pizza med parmaskinka, mozarella, avokado och stenbitsrom.
Det här är en annan variant som görs lika enkelt....

4 tortillabröd
4 tomater
250 g mozarellaost
1 avokado
4-8 skivor parmaskinka
1 burk stenbitsrom

Fördela tomatsåsen enligt recept ovan på tortillabröden. Fördela tomatskivor och mozarella som du skurit i tunna skivor alt. rivit. Grädda i 5-10 min i 250 grader. Toppa pizzan med avokadoskivor, parmaskinka och stenbitsrom. Lyxigt och jätte gott!

Saltrostade pumpakärnor

Jag älskar nötter och frön och klarar mig bra utan chips och godis. Det här är precis lika gott till ett glas rött vin...

3 dl skalade pumpakärnor
½ tsk rapsolja
½ tsk salt

Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna. Droppa över oljan. Rör om och strö över salt. Var försiktig så att du inte bränner pumpakärnorna i pannan.

Äppelkakor


Det här är första gången jag testar dessa kakor. Måste kanske experimentera och lägga till något i receptet nästa gång för barnen gillade dem inte. Det kan med fördel läggas till lite socker för att få dem sötare. Jag gillar att det är äpplena i sig som är söta. Värt att testa i alla fall...

4 äpplen
4 dl havregryn
3 msk smält smör
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
½ tsk malen ingefära

Blanda alla torra ingredienser. Skala och riv äpplena och blanda i tillsammans med smöret. Bearbeta inte degen för då kan kakorna bli sega eftersom stärkelsen i äpplena kan aktiveras i havren. Låt svälla i kylen i 15 min. Fördela smeten med sked på bakplåtsklädd plåt. Grädda i ca 10 min i 200 grader. Jag lät mina kakor stå kvar i avstängd ugn för att torka något.

Filmjölkslimpor med morot och linfrön


Idag blev det en riktig bakardag. Härligt med söndagförmiddagar när man har tid och ork till bakning... Det här är dock ett riktigt enkelt bröd och receptet ger tre limpor.

Till 3 bröd

1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
18 dl rågsikt
1 dl krossade linfrön
5 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
2 msk malda brödkryddor (anis och fänkål)
1 msk salt
2 dl grovrivna morötter (ca 1 stor morot)

Sätt ugnen på 150 grader. Rör ihop fil och sirap. Blanda alla torra ingredienser och rör ner filen. Tillsätt morötter och blanda ordentligt Smörj tre avlånga brödformar (1½ liter) och fördela den kladdiga degen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1½ timme. Knacka på brödet alt. stick ner en sticka. Låt svalna på galler. Mums!

lördag 17 oktober 2009

Ärtpesto och jordnötspesto

Ärtpesto (4 pers)

1 kruka basilika
1 dl gröna tinade ärtor
50 g valnötter
50 g riven ost
½ dl rapsolja
½ dl vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Repa bladen från basilikan men spara några till garnering. Mixa basilika, ärtor, nötter, ost och olja med mixerstav. Späd med vatten och krydda med salt och peppar. Jätte gott till pasta med ex. fetaost och grönsaker efter smak.

Jordnötspesto (4 pers)

1 dl salta jortnötter
½ chilifrukt
½ dl hackad koriander
färskpressad juice av 1 lime
1-2 msk rapsolja
1 krm salt

Mixa samtliga ingredienser i matberedare eller med mixerstav. Passar jätte bra till bröd eller som tillbehör till mat.

Hummus och Auberginkräm

Det här är mina absoluta favoritröror....

HUMMUS

Till 4 personer
1 liten burk kikärtor (200 g)
1 vitlöksklyfta
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk tahini (sesamfröpasta)
1-2 msk malen spiskummin
olivolja, salt och svartpeppar

Skölj kikärtor. Mixa med mixerstav. Skala vitlök och tillsätt den tillsammans med salt och övriga ingredienser. Smaka av med svartpeppar.

AUBERGINEKRÄM


Till 6 personer
2 auberginer
1 dl yougurt
olivolja
salt

Ugn 200 grader. Halvera auberginerna. Ställ i ugnen i ca 40 min tills de mjuknat. Skrapa ur innehållet och mixa med yogurten med ex. mixerstav. Smaka av med salt. Häll upp i skål och ringla över olivolja.

Valnötsröra och Tomatröra

VALNÖTSRÖRA
En supergod söt och salt röra som passar bra till bröd.

Till 10 pers.
50 g valnötter
250 g ricottaost
1 msk honung
2 krm salt
½ msk honung till garnering (hackas)

Spara 4 valnötter till garnering Mixa resten med ost och honung med mixerstav. Smaka av med salt. Lägg upp i skål och strö över de sparade valnötterna som garnering. Ringla över honung.

TOMATRÖRA
Lika god denna till bröd, men även som tillbehör till mat.

Till 10 pers.
200 g marinerade soltorkade tomater
20 g naturell färskost
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Låt tomaterna rinna av. Mixa tomater och ost med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

söndag 11 oktober 2009

Engelska scones



Idag blev det mysig söndagfrukost med scones...

Till ca 16 scones:
6½-7 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl turkisk yogurt (alt. mellangrädde eller kesella)
1 dl vatten

Sägg ugnen på 250 grader. Blanda torra ingredienser. Klicka i yogurten och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 4 delar på mjölat bakbord. Forma varje del till rund kaka och platta till. Skåra ett kors över varje del med slö kniv. Grädda på bakplåtspapper i mitten av ugnen i 10-12 min. Bryt isär sconesen och servera dirkekt.

söndag 4 oktober 2009

Äppelmuffins



Till ca 12 st (Ugn 225 grader)
2 dl havregryn (gärna med fibrer)
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 msk råsocker
1 dl smält smör
1 dl äppelmos
1-2 äpplen
½ tsk kanel
1 msk råsocker

Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg och 3 msk socker skummigt. Blanda mjöl och äggblandningen med smör och äppelmos. Skala äpplena och skär i klyftor. Blanda kanel och socker i en påse och lägg i äppelklyftorna. Fördela smeten i muffinsformar som du placerar i muffinsplåt. Tryck ner 1-2 äppelklyftor i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 15 min.

Äppelmos


Här är ett riktigt enkelt recept på äppelmos

Till ca 1½ liter äppelmos:
2 kilo äpplen
1 liter vatten
2 dl syltsocker
vanlijstång om så önskas

Skölj, skala och skär äpplena i bitar. Koka upp vatten i en stor rymlig kastrul. Häll i äppelbitarna tillsammans med syltsockret och låt sjuda i 5-10 min tills äpplena är sönderkokta. Kör ner en mixerstav och mosa. Klart! Låt svala innan du häller upp i ex. fryspåsar för enkel förvaring i frysen.